Esimese operatoori pilt
Mürgistusteabekeskuse logo

Infoliin on avatud E 9.00 – 21.00, T-P ööpäevaringselt nii elanikele kui ka tervishoiutöötajatele.
Telefoniliinile helistamine on anonüümne ning kohaliku kõne hinnaga.

Välisriigist helistades (+372 ) 7943 794 .

Teise operatoori pilt
vahekoht

Seedripähklite söömine võib põhjustada mööduvaid maitsemuutusi

08. juuni 2011

Seedripähklid on seedermänni Pinus sibericus, P. armandii, P. koraiensis jne seemned, mis sisaldavad ohtralt valke, küllastamata rasvhappeid, vitamiine ja mikroelemente.

 

 

2001.a. kirjeldati esmakordselt seedripähklite söömisele järgnenud maitsetunde häiret (ingl.k - pine mounth syndrome), mis väljendus kibedas metallimaitses suus (1).

Maitsehäire tekkib 1-3 päeva peale pähklite söömist ja kestab kuni 2 nädalat, möödudes ilma ravi vajamata.(2).

Infoliinile 16662 helistanute seas on kõige pikemaajaliseks maitsemuutuse ajaks teatatud 3 nädalat.

Kaebusi on põhjustanud nii 10-15 söödud pähklit kuni 200gr pähkleid. Mõned patsiendid on kaevanud peale seedripähklite söömist kõhuvalu ja iiveldust. Kaebusi on põhjustanud seedripähklite tarvitamine nii toorelt, röstitult kui töödeldult (pesto koostises) (2)  Ühel juhul kirjeldati, et kaebusi põhjustanud pähklid nägid välja "oksüdeerunud". Saastatust pestitsiidide ega raskemetallidega ei tuvastatud, samuti ei esinenud kaebusi põhjustanud pähklitel seeninfektsiooni. (1).

 

Esimesed teated antud pähklite ärritavast mõjust on olnud seotud Hiinast imporditud pähklitega, kuid hiljem on lisandunud teateid, et sümptomeid põhjustavad ka teistest piirkondadest pärinevad seedripähklid. Seega ei ole selget seost kindlast piirkonnast pärit seedermänni alamliigiga. Maitsehäire tekkemehhanism on ebaselge ja vähe uuritud. Võimalikuks peetakse, et sümptomid on põhjustatud oksüdatiivse stressi toimel lipiidide lagunemisel tekkivatest triglütseriididest (2)

Juhtum:

36 aastane eelnevalt terve mees sõi koos muu toiduga 10-15 kergelt röstitud seedripähklit. 24 tunni möödumisel tekkis kibe metallimaitse suus, muid kaebusi ei esinenud, elulised näitajad olid ealise normi piires. Patsient ei tarvitanud ravimeid ega toidulisandeid ja oli mittesuitsetaja. Neuroloogilise staatuse uuring ilma iseärasusteta, hambaarsti poolt kontrollitud nädal enne episoodi. Kaebuste leevendamiseks kuristas tulutult suuvee ja soolaveega. Maitsehäire oli kõige tugevam 2. päeval ja paranes jääknähtudeta 5. päevaks. Laboratoorseid uuringuid ei teostatud.(2).

Belgia Mürgistusteabekeskuses uuriti 1998.a.augustist kuni 1999.aasta juunini laekunud päringuid seedrimännipähklite söömisest tingitud maitsemuutustest ning selle põhjustajaks osutusid Hiinast imporditud pähklid. (1). Peale seda perioodi kadusid aga elanikkonna seedrimännipähklite-kõned mürgistusinfoliinile kuni 2009.aasta septembrini. 2010.aastal registreeriti Belgias igakuiselt juba 40-50 seedrimännipähklitest tingitud kõnet, Prantsusmaal üle 3 400 kõne. Kõikide Belgias müügilolevate seedermännipähklisortide (16) laboratoorsel uurimisel selgus, et maitsemuutusi põhjustanud sortideks osutusid P. armandii nii puhtalt kui segatuna P.koraiensis’ega, mis seejärel kõrvaldati turult. (3).

 

1.Mostin M (2001)Taste disturbances after pine nut ingestion. European Journal of Emergency Medicine, 8: 76

2.Munk M. D. (2010) Pine Mouth" Syndrome: Cacogeusia Following Ingestion of Pine Nuts(Genus Pinus). An Emerging Problem?, Journal of Medical Toxicology,  6:158-59

3. Verstegen, G., Mostin, M. (2011) Contribution of a Poison Centre in the Detection and Identification of a Delayed Food Brone Dysgeusia after the Consumption of Pine Nuts Contaminated by Non-Edible Pine Species. Journal of Clinical Toxicology, 49: 239

Koostaja:

Ruth Kastanje RN

Mürgistusteabekeskuse peaspetsialist