Esimese operatoori pilt
Mürgistusteabekeskuse logo

Infoliin on avatud E 9.00 – 21.00, T-P ööpäevaringselt nii elanikele kui ka tervishoiutöötajatele.
Telefoniliinile helistamine on anonüümne ning kohaliku kõne hinnaga.

Välisriigist helistades (+372 ) 7943 794 .

Teise operatoori pilt
vahekoht

Putked

11. veebruar 2011

Autor: Tallinna Botaanikaaed

Autor: Tallinna Botaanikaaed

Putkesid on erinevaid liike ja ka nende mürgisus on erinev. Täpiline surmaputk ja mürkputk võivad põhjustada eluohtlikke mürgistusi.

Taimedes sisalduvad mürgid imenduvad kiiresti. Kaebused tekivad tavaliselt tunni jooksul taime söömisest ja surm võib saabuda mõne tunni pärast. Mõne minuti möödudes söömisest tekib põletav tunne suus ja neelus, süljeerituse lisandumine, pikema aja pärast seede-, hingamis- ja teadvushäired.

Juba kahtluse korral taime söömisele tuleb anda aktiivsütt ja toimetada patsient viivitamatult haiglasse. Maoloputus on kasutu mürgi kiire imendumise tõttu. Koeraputk sisaldab samasuguseid aineid kui harilik mürkputk ja täpiline surmaputk, kuid seda väiksemates kogustes. Kogemata maitsmise korral on mürgistusrisk väike, kuna taim on halvalõhnaline ja halvamaitseline. Mürgitusi on tulnud ette vaid siis, kui koeraputke on peetud tavaliseks peterselliks või juurt rediseks.

Karuputk, heinputk, mets-harakputk ja koeraputk sisaldavad prosaleeni, millel on tugev fotosensibiliseeriv toime. Taimemahl ärritab nahka ja limaskesti. Kokkupuute kohtades tekib paistetus ja villid, tavaliselt 18-24 tunni, maksimaalselt 2-3 ööpäeva pärast päikese käes olemist. Villid lähevad katki paari päevaga, kuid nende armid kaovad alles ühe-kahe aasta jooksul.
Tegemist on toksilise reaktsiooniga ja see tekib kõikidel eksponeeritud kannatanutel. Juhul kui taimemahl pesta koheselt ära ja nahka kaitsta ultraviolettkiirguse eest vähemalt 48 tunni jooksul, ei pruugi kaebusi tekkida.

Mürgistuskahtluse korral helista 16662!